Απάντηση στα επίμονα ερωτήματα του Αντώνη Σρόιτερ για το κόστος του «συμβολαίου αλλαγής» έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του debate, τονίζοντας πως η φορολόγηση των υπερκερδών όσων «θησαύρισαν» εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αποφέρει ανάλογη αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία.
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό», καθώς «απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας». Θύμισε ότι η ΝΔ ανεβοκατέβαζε το κόστος του προγράμματος, εξηγώντας πως όσοι σημείωσαν «ρεκόρ κερδοφορίας σε βάθος εικοσαετίας» θα φορολογηθούν ανάλογα, γεγονός που θα δρομολογήσει την ενίσχυση των κρατικών ταμείων.
Τόνισε δε πως τα funds «δεν θα παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων», ενώ στην follow-up ερώτηση του παρουσιαστή του Alpha για το ίδιο θέμα, υπογράμμισε πως «είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει 10 δισ. ευρώ σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις να μας λένε: ¨Πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις σε υπαλλήλους και συνταξιούχους;¨».
Μάλιστα, κατέληξε λέγοντας πως «αν δεν κάνουμε μεγάλες τομές, σε τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».
ΟΙ απαντήσεις
Το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιους θα είμαι
Κυριάκος Βελόπουλος για αμυντικές συμμαχίες και Ευρωπαϊκή Ένωση:
Αποφασίζεις με ποιους θα πας. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορείς να πηγαίνεις μονόπαντα στις εξωτερικές σχέσεις.
Το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιους θα είμαι. Ακόμα και με τους Κινέζους ή τους Ρώσους.
Με τη Δύση χάσαμε τη Μακεδονία.
Αν έπαιρνα το υπουργείο Άμυνας το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν ότι θα έφερνα πίσω τα όπλα που απέσυρε η Ν.Δ. απ’ τα νησιά μας, επειδή το ζήτησε η Τουρκία.
Και το δεύτερο είναι ότι θα άλλαζα τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε με σοβαρή εξωτερική πολιτική.
Ενόχληση Ανδρουλάκη με ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ
«Δεν έχει καμία σχέση η ερώτηση με την εξωτερική πολιτική. Ουδέποτε έχω δεχθεί πρόσκληση. » δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ερωτηθείς από τον Αντώνη Σρόιτερ γιατί δεν έχει συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εάν θα κάνει το ίδιο και με ξένους ηγέτες.
Συνεχίζοντας ανέφερε:
Το μεγάλο επίδικο για μένα είναι τι κάνουμε με την Τουρκία. Και ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου προκαλούν. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ενιαία εξωτερική πολιτική.
Τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά αλλά είναι ευρωτουρκικά και στον Έβρο πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τον φράχτη και οχι μόνο οι Έλληνες και ευρωστρατό και κοινούς εξοπλισμούς.
Να μην είμαστε μόνο καταναλωτές οπλικών συστημάτων
Καταρχάς έχω συναντήσει πέντε υπουργούς του κ. Ερντογάν και μάλιστα λίγες μέρες πριν τα υβριδικά γεγονότα στον Έβρο είχα συναντήσει τον κ. ΣοΪλού.
Να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία
Αλέξης Τσίπρας για εξοπλιστικά προγράμματα και επαναδιαπραγμάτευση προτάσεων: Έπειτα από χρόνια μνημονιακής δυσκολίας, είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που ενίσχυσε την άμυνα της χώρας. Ψηφίσαμε εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν την έγκριση των επιτελείων άμυνας. Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, αλλά θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Για φράχτη Έβρο, θαλάσσια σύνορα: Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο. Ήμασταν κυβέρνηση και υπήρξε φράχτης, δεν τον γκρεμίσαμε. Όμως το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες. Θα λυθεί με έναν νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, με την Ε.Ε. να παίρνει μέρος του προβλήματος.
Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα, αυτή ήταν η ιδέα του Σόιμπλε
Ο Γιάνης Βαρουφάκης για παράλληλο νόμισμα και έξοδο από το ευρώ:
Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι είναι μεγάλο το κόστος εξόδου.
Το σχέδιο Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμής. Είναι σαν να κατηγορείτε τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Πιερακάκη για το Market pass.
Η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς σχέδιο για αυτό που έρχεται.
Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα, αυτή ήταν η ιδέα του Σόιμπλε.
Ένα σύστημα πληρωμών εξωτραπεζικό θα είναι το μέλλον
Εμείς καλό θα ήταν να το στήσουμε πάνω στο taxisnet ή την ΑΑΔΕ, θα μας έδινε πολλούς βαθμούς ελευθερίας
21:34
Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan B
Ο Κυριάκος Βελόπουλος για παράλληλα νομίσματα:
Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan B. Όλες οι χώρες στην Ε.Ε. έχουν. Εγώ όμως περίμενα να μου πουν οι αρχηγοί πού θα βρουν τα λεφτά. Εγώ λέω αλλαγή του παραγωγικού και του φορολογικού μοντέλου. Η ιστορία με τα «κόκκινα» δάνεια έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Η λύση δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Είναι μια εναλλακτική λύση. Ένα δισ. ευρώ το βρίσκεις αμέσως.. εάν το επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα σου δίνει απόδοση 1 προς 7.
21:29
Το ΚΚΕ καταθέτει προτάσεις για τα άμεσα προβλήματα
Δημήτρης Κουτσούμπας για το οικονομικό μοντέλο:
Μόνο το ΚΚΕ έχει ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης που είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμο απ’ την πλευρά του συμφέροντος των εργαζόμενων.
Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό, μια σειρά φόρων, που δυστυχώς άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, ενώ ψήφισαν το 50% της κυβέρνησης της ΝΔ. Εντούτοις νόμοι για αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναδιαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν ψηφίστηκαν, ενώ θα μπορούσαν.
Ανεφάρμοστα είναι για όσους υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι ανεφάρμοστα τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ.
Μια οικονομία με προοπτική, όχι με παρακμή
Νίκος Ανδρουλάκης για το βέτο που βάζει σχετικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού και την οικονομία:
Στόχος είναι να υπάρχει μια οικονομία με προοπτική, όχι με παρακμή. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο. Πρέπει να πάμε σε μια νέα εποχή. Το πρόγραμμα δίνει βάση σε ορισμένα κομμάτια της οικονομίας, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας. Λέμε συγκεκριμένα πράγματα για τις συντάξεις, να καταργηθεί η προσωπική διαφορά. Έχουμε μπει στο κέντρο μιας θεσμικής παρακμής τους τελευταίους μήνες. Έχουνε φορολογικό πρόγραμμα που δίνει βάση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Πρόγραμμα κοστολογημένο, ρεαλιστικό που απαντά στις ανάγκες του κόσμου
Αλέξης Τσίπρας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά τις στις ανάγκες του κόσμου. Πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης, όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς στο δημόσιο ή την 13η σύνταξη, υπάρχουν και έσοδα όπως πχ απ’ την υπερφορολόγηση των κερδών. Το πρόγραμμα θα έχει όφελος για την πλειοψηφία, όμως θα κοστίσει σε κάποιους, όπως στα funds και σε όσους έβγαλαν δισεκατομμύρια την περίοδο της κρίσης. Δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση. Είναι ντροπή αυτοί που έδωσαν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε για να δώσετε αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές σε τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη.
Αρνητικός για μείωση ΦΠΑ, παράθυρο για market pass υπό προϋποθέσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης για ακρίβεια και πληθωρισμό:
Παγκόσμιο το πρόβλημα του πληθωρισμού, ο πληθωρισμός πέφτει και στη χώρα μας. Τρεις τρόποι αντιμετώπισης: Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται, μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στο εισόδημα. Κεντρική δέσμευση για την επόμενη τετραετία η αύξηση των μισθών.
Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες. Το market pass είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο. Θα συζητούσα ανανέωση του μέτρου για άλλο ένα εξάμηνο. Οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν έχουν αποτέλεσμα και έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.